top of page

Sävelten tyttäret

Naisten säveltämää musiikkia
Annalan huvila
su 2.6. klo 14

Kuka oli Aili Auer? Entä millaista musiikkia sävelsi Greta Dahlström? 

1800-1900 -luvun ylhäisö harrasti innokkaasti musiikkia, mutta säveltämisen katsottiin kuuluvan vain miehille. Vaikka asenteet eivät estäneet naisia säveltämästä, heidät on musiikin historiankirjoituksessa pitkälti sivuutettu. 

Suomessa on vastikään tuotu päivänvaloon oikea musiikillinen kansallisaarre, jonka loivat sukupuolensa vuoksi varjoon jääneet naissäveltäjät. Professori Susanna Välimäki ja FT Nuppu Koivisto-Kaasik julkaisivat vuonna 2023 tietokirjan nimeltä Sävelten tyttäret, jossa esitellään 126 historiallista suomalaista säveltäjänaista 1800-luvulta ja 1900-luvun alkupuoliskolta. Tekeillä on myös nuottijulkaisujen sarja, joka tuo unohdettujen säveltäjien musiikkia esittäjien ulottuville.

 

Sävelten tytärten nimikkokonsertin ohjelmisto koostuu kirjassa esiteltyjen säveltäjien musiikista. Nuppu Koivisto-Kaasik valottaa konserttiyleisölle säveltäjänaisten elämää, heidän sävellystensä taustaa ja heidän suhdettaan musiikkiin. 

Sävelten tyttäret - Naisten säveltämää musiikkia

su 2.6.2024 klo 14.00

Annalan huvila

Waseniuksen puistotie 1

Vapaa pääsy/Käsiohjelma 15/10/15+ e

sävelten tyttäret.png
Nuppu Koivisto_kuva AJ Savolainen_edited.jpg

Nuppu Koivisto-Kaasik

FT Nuppu Koivisto-Kaasik on 1800-luvun musiikin sukupuolihistoriaan erikoistunut kulttuurihistorioitsija. Hän on väitellyt Helsingin yliopiston Euroopan historian oppiaineesta aiheenaan naisten salonkiorkesterit (2019) ja ollut sittemmin mukana professori Susanna Välimäen johtamassa, historiallisia suomalaisia säveltäjänaisia kartoittaneessa Sävelten tyttäret -tutkimushankkeessa (2018–2023). Parhaillaan Koivisto-Kaasik työskentelee Taideyliopiston tutkimusinstituutissa Suomen Akatemian tutkijatohtorina (2022–2025) helsinkiläisten ja tallinnalaisten pianopedagoginaisten historiaa käsittelevän projektin parissa. 

Konsertin taiteilijat

bottom of page